2013. március 31., vasárnap

II. A mindennapok - Hó

Nem akarom elkiabálni, de.

Van ez a mánia kies székesfővárosunkban, hogy mihelyt leesik öt centi hó, lapáttal-seprűvel vonulunk az utcára, miután pedig elkapartuk a hóréteg nagyját, jóóóó vastagon leszórjuk a járdát sóval. Na jó, a belső kerületekben legalábbis így történik minden télen. (Más tészta, hogy a letolt hó a járdaszegély mellett végzi, tehát az úttesten gyalogosnak átkelni csak helikopterrel lehetséges, vagy halászcsizmában átvágni az útszéli hóakadályon, de ezt most hagyjuk.)

A sószórás az azért is jó, mert
A) mínusz 6 fok alatt úgyis teljesen hatástalan
B) tönkreteszi a növényzetet (amiből úgyis olyan sok van a belvárosban...), a cipőt/csizmát (ami – mint tudjuk – olcsó holmi...) illetve a kutya lábát. A só piszkosul tud ám marni, és rossz nézni, ahogy az állat egyszerre mind a négy mancsát szeretné a levegőbe emelni, miközben szánalmasan nyüszít, mert fáj neki.

Pár éve kijött egy rendelet, miszerint sót szórni a járdán tilos. (Talán a növényzet védelmére hivatkoztak a megalkotói.) Tavaly ezt még amolyan ajánlás-számba vették a háztulajok és gondnokok. Tudom, mert pontosan le lehetett mérni Lavinán, hogy melyik az a ház, ami előtt só van leszórva, és melyik az, ahol valami más. Az arány nagyjából 50-50 százalékos volt. Ezen a télen viszont csoda történt, esetleg a rendelet eljutott végre mindenkihez, netán elfogyott a pincében tartalékolt só – mert nem sóznak! Egyetlenegy alkalommal és helyen jártak a kutyák kozáktáncot, se előtte, se utána.

Ezúton is köszönet mindenkinek, aki a zeolitot választotta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése